Mastkunskap i Karlstad 11 maj 2022 (Publicerad 2022-05-12)
Onsdagen 11 maj hade Karlstads Kappseglingsförening besök från Hönö. Det var Bengt "fiskarn" Andersson, Åke Brolin och Peter Bernstein som hade tagit med sig sina Finnjollemaster till Karlstad och KKF.
Under Tonny Nyréns ledning kollades det master och mastkurvor. Det hissades segel och det diskuterades masternas böjlighet.
"Den här masten böjer mer där och mindre där" o.s.v.
Bengt, Åke och Peter fick en mycket bra pedagogisk och grundlig genomgång av Tonny, hur en mast ska bete sig och var den ska böja o.s.v.
Grabbarna från Hönö, fick även hjälp av Tonny att få masterna att böja så som en mast ska böja... han slipade in masterna åt dem.
De allra flesta karbonmaster, är ofta för styva ner till. Vilket innebär att seglets form inte är optimal. Akterliket leker inte som det bör göra över hela sträckan.
Har du skotat rätt och har en mast som funkar enligt beskrivning här ovan, då har du fart och därigenom höjd.

Bilden visar fr. v. Tonny Nyrén, Peter Bernstein, Åke Brolin och Bengt Andersson, som mycket intresserat lyssnade på det Tonny hade att säga om "Hönögängets" master.

Är du intresserad av mer information, maila undertecknad torstenjarnstam (at) yahoo.se

Seglarhälsningar Torsten Jarnstam / SWE 111
Ordförande Svenska Finnjolleförbundet

Photographer: Torsten Jarnstam
Bilder
    
Mastkunskap i Karlstad 11 maj 2022Såld - Paul Elvströms sista FinnjolleSåld - Paul Elvströms sista FinnjolleTävlingslicens för 2022Finnjolle SM i Karlstad 2023Är du anmäld till Vår-regattan på Hönö?Första segelbåten.Intervju med Per KollbergEn 1-årig kille läser FINNFARE
Betala med Swish
123 029 02 13
QR Code
© Copyright 2022 Finnjolleförbundet

Anders Lundströms gata 13, 169 73 Solna

Kontakta oss via e-post info@finnjolle.se