Johannes uppfyllde sina mål för 2018 (Publicerad 2019-01-04)
Nu siktar han på OS i Japan 2020
Seglaren Johannes Pettersson är hemma i Mora några veckor innan en ny intensiv seglingssäsong drar igång med en världscuptävling i Miami i slutet av januari.
– Höjdpunkten 2018 var min 25:e plats på VM i danska Århus, säger han. Att komma topp 25 var mitt mål, och det klarade jag precis. Med det resultatet är jag på landslagsnivå och jag slog många duktiga seglare som är med i världstoppen.
Vad är du mer nöjd med?
– Jag kom på 15:e plats på världscuptävlingen i Miami. Det var min första världscuptävling så det var kul att komma 15:e i en tävling där de bästa var med. Efter halva tävlingen låg jag faktiskt åtta. Just efter tävlingen var jag lite besviken, för om jag fortsatt att segla riktgit bra hade jag kommit topp tio. Men man måsta ha en hög lägstnivå för att klara det, och det är något som jag jobbar på.
Något mer?
– Ja, en annan höjdpunkt var världscuptävlningen i Japan, där jag slutade på 17:e plats. Det är ju egentligen inte dåligt, men jag hade hoppats på en topp-tio placering.
– Och i franska Hyères, där jag hade min bästa segling, hade jag chans till att komma med i medaljreacet, alltså topp-tio, men fick en tjuvstart så jag åkte ner tio placeringar.
I de här tävlingarna kör ni ju två race om dagen i fem dagar, och de är ofta över en timme långa. Hur orkar du med det?
– Jag kör mycket konditions- och styrketräning för att kroppen ska klara påfrestningarna. Men för att orka tävla mycket måste man också segla mycket. Ett race är hårt hela tiden. Min medelpuls ligger på 170 till 180 hela racet.
– Med mer rutin lär man sig också att hushålla på krafterna, segla smartare och vara mer taktiskt, att kanske inte kriga sig helt slut för en placering.
Så hur nöjd är du nu med dina resultat för 2018?
– Jämför jag med mina förväntningar så är jag väldigt nöjd! Jag har uppfyllt mina önskemål när det gäller resultaten, ja, det har till och med gått bättre än jag trott.
Vad ser du mest fram emot inför det kommande året?
– Det måste bli VM i Australien i december, som jag planear att delta i. Sen blir det världscuptävlingar, bland annat i Miami och italienska Genua, och förstås EM vid Siciliens kust. Däremellan blir det en hel del träningsperioder, bland annat i Enoshima, utanför Tokyo i Japan, inför OS 2020.
Men du är inte uttagen i OS-truppen ännu?
– Nej, jag tävlar mot Max Salmien om den platsen. Jag tränar ju ofta med honom och Tapio Nirkko. Vi kör stenhårt tillsammans, och det ska vi göra även 2019. Vi utvecklas alla tre, men jag känner att jag kan slå honom. Avgörande bli VM-et. Gör jag bra ifrån mig där kan det bli biljetten till OS i Japan.
För att hävda sig i segling gäller det ju att ha bra material. Hur ligger du till där?
– Senaste året gjorde jag inga stora förändringar, utan har trimmat det jag har och lärt mig att hantera materialet på bästa sätt. Men den här säsongen kommer jag att skaffa mig en ny, bättre mast.
Vad är det bästa med din livsstil?
– Ja, att få segla så klart, som jag älskar. Att kunna leva på det jag älskar, det är ju helt fantastiskt. Det är så mycket jag kan lära mig av det. Och att få se världen, få nya vänner. Men också träningen, det mentala, att man aldrig blir fullärd, det är den stora charmen. Det är allt tillsammans.
Vad har du för mål för 2019?
– Nu är jag hungrig inför säsogen och jag siktar på topp-tio-placeringar i världscupen och en OS-biljett.

Seglarhälsningar Torsten Jarnstam / SWE 111
Ordförande Svenska Finnjolleförbundet

Photographer: Team Johannes Pettersson
Bilder
    
Magnus Olin i Finn World Masters 2019Finn World Masters 2019Finn World Masters 2019En bild från för länge sedanNytt pris för Patamast 2007 säljes!Se till att alla luckor är tillskruvade!Säljes - Petticrow 2015Vår-regattan i Träslövsläge
Betala med Swish
123 029 02 13
QR Code
© Copyright 2019 Finnjolleförbundet