2024 Finnjollen ramlar ur OS (Publicerad 2018-11-27)
2024 är Finnjollen inte längre med på OS-programmet.
Ja, då kom det besked många hade befarat skulle komma, att Finnjollen från och med 2024 inte längre är Olympisk ensmansjolle.
Vid World Sailings möte i USA för en tid sedan, beslutades att Finnjollen ersätts med en kölbåt med mixad besättning på två personer, samt Kite foil för dam och herr.

2020 vid OS-seglingarna (för sista gången för Finnjollen) i Enoshima är Finnjollen med för 18:e gången i följd.
En helt enastående prestation av en snart 70-årig konstruktion!

Finnjollen konstruerades 1949 av Uppsalaseglaren Rickard Sarby. Det var en konstruktörstävling utlyst - att till OS i Helsingfors 1952 få fram en ny Olympisk enmansjolle.

I september 1950 seglade de sju tävlingsbidragen uttagningsseglingar i Helsingfors. Sarbys tävlingsbidrag som han kallade "Fint", vann nästan alla seglingar och de Finska arrangörerna valde "Fint" till den nya Olympiska enmansjollen. De önskade i och med detta, att den skulle heta Finnjolle.
Där har vi förklaringen till namnet Finnjolle.

När den värsta chocken hos alla Finnjolleseglare lagt sig och förhoppningsvis många seglare ändå ser Finnjollen som en fortsatt viktig segeljolle för utveckling av duktiga seglare världen över.

Eftersom Finnjollen har så stor spridning över hela världen, så som den idag har - därför är jag övertygad att Finnjolleklassen i framtiden ändå kommer att som klass må bra och många kommer att fortsätta segla den.
Som en positiv konsekvens att den 2024 ramlar ur OS-programmet, är bland annat att Finn Gold Cup (VM för Finnjolle) får en ännu högre status.
Detta borde också vara en garant, att det fortfarande är intressant att segla Finnjolle.

Vi som gillar Finnjollen ska inte låta oss nedslås, utan med tillförsikt se på framtiden. När Starbåten efter 2012 ramlade ur OS-programmet, var det många som trodde det var slutet för "Staren", som idag i allra högsta grad är en mycket välmående klass.
Så tror jag att det också kommer att bli för Finnjollen!

Bilden är från Sola Cup / Sverige Cup-avslutning / Klassmästerskap för masterseglare och visar Håkan Stööd / SWE 688 och undertecknad i en av delseglingarna under regattan.

Seglarhälsningar Torsten Jarnstam / SWE 111
Ordförande Svenska Finnjolleförbundet

Photographer: Tonny Nyrén
Bilder
    
GOTT NYTT FINNJOLLEÅR!GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!Stödjande medlem i SFFSvenska Mästerskapen för Finnjolle 2018Segling på is - en vinteraktivitet2024 Finnjollen ramlar ur OSFler bilder önskas till hemsidan!Finn jolle sælgesPhoto FINNish - 60 years of FINN SAILING
Betala med Swish
123 029 02 13
QR Code
© Copyright 2019 Finnjolleförbundet