2024 Finnjollen inte längre OS-båt (Publicerad 2018-11-05)
Ja, då kom det besked många hade befarat skulle komma, att Finnjollen från och med 2024 inte längre är Olympisk ensmansjolle.

Vid World Sailings möte i USA under veckan, beslutades det i går att Finnjollen ersätts med en kölbåt med mixad besättning på två personer.

2020 vid OS-seglingarna (för sista gången) i Enoshima är Finnjolle med för 18:e gången i följd. En helt enastående prestation av en snart 70-årig konstruktion!
Finnjollen konstruerades 1949 av Uppsalaseglaren Rickard Sarby. Det var en konstruktörstävling utlyst - att till OS i Helsingfors 1952 få fram en ny Olympisk enmansjolle.

I september 1950 seglade de sju tävlingsbidragen uttagningsseglingar i Helsingfors. Sarbys tävlingsbidrag som han kallade "Fint", vann nästan alla seglingar och de Finska arrangörerna valde "Fint" till den nya Olympiska enmansjollen. De önskade i och med detta, att den skulle heta Finnjolle.

Där har vi förklaringen till namnet Finnjolle. När den värsta chocken hos alla Finnjolleseglare lagt sig, förhoppningsvis många seglare ändå ser Finnjollen som en fortsatt viktig segeljolle för utveckling av duktiga seglare världen över.

Eftersom Finnjollen har så stor spridning världen över, så som den har idag - därför är jag övertygad att Finnjolleklassen ändå kommer i framtiden att må bra och många kommer att fortsätta segla den. Som en positiv konsekvens att den 2024 ramlar ur OS-programmet, är bland annat att Finn Gold Cup (VM för Finnjolle) får en ännu högre status. Detta borde också vara en garant, att det fortfarande är intressant att segla Finnjolle.

Vi som gillar Finnjollen ska inte låta oss nedslås, utan med tillförsikt se på framtiden. När Starbåten efter 2012 ramlade ur OS-programmet, var det många som trodde det var slutet för "Staren", som idag i allra högsta grad är en mycket välmående klass. Så tror jag att det också kommer att bli för Finnjollen!

Seglarhälsningar Torsten Jarnstam / SWE 111
Ordförande Svenska Finnjolleförbundet

Photographer: Robert Deaves / Finn Class
Bilder
    
Finn jolle sælgesPhoto FINNish - 60 years of FINN SAILINGFinn World Masters 2019Finnjollen på OS för sista gången 2020!Höstsegling i Karlstad2024 Finnjollen inte längre OS-båtUtveckling av Svensk Finnjollesegling Regatta kalendern för 2019Fler bilder önskas till hemsidan!
Betala med Swish
123 029 02 13
QR Code
© Copyright 2018 Finnjolleförbundet